Efter en lovende afslutning på Q4 2022 har det professionelle projektmarked ikke formået at bringe det momentum ind i 2023. Den første byggeprognose for året viser, at dansk byggeri er kommet vaklende ud af starthullerne, og prognosen indikerer, at det ser ud til at fortsætte resten af året. Selvom den overordnede nedgang er tydelig, er der stadig dele af projektmarkedet, der oplever fremgang, hvilket illustrerer, at der stadig er liv i byggebranchen, selvom igangsættelsen af nye projekter falder med 13%. I den følgende gennemgang vil vi give dig et overblik over de vigtigste tendenser fra årets første byggeprognose, så du kan blive opdateret på, hvilke vinde, der blæser i dansk industri på 5 minutter.
1) Dansk Byggeri mister momentum
I 2023 forventes der at blive igangsat byggeprojekter for 97 mia. kr., hvilket er en nedgang på 15 mia. kr., hvis man sammenligner med 2022, hvor det blev igangsat projekter for 112 mia. kr. Det er tydeligt, at byggeriet mister momentum i 2023 efter mange gode år med vækst (lige på nær coronaåret 2022).
Som aktør i byggebranchen er det vigtigt at tage højde for konsekvenserne af denne udvikling og tænke det ind i din forretningsplan og strategi. Det er ikke længere nok at følge de samme strategier og forvente at nå samme niveau som tidligere. Der er behov for at tænke anderledes og kreativt, hvis du ønsker at navigere gennem den nuværende situation og fortsætte med at vokse. Her kan det hjælpe at implementere værktøjer, der hjælper med at identificere relevante projekter og hjælper dig med at fylde ordrebogen op - såsom Nordens største projektdatabase: SMART.
2) Dystre udsigter for sværvægterne
Region Hovedstaden og Region Midtjylland, landets to største regioner, oplever det største fald blandt alle regioner på 26% i begge regioner. Værst står det til i Region Midtjylland, hvor der bliver igangsat projekter for under 18 mia. kr., som er historisk lavt niveau for regionen. Projekterne i Region Midtjylland udgør kun 18% af det samlede marked, hvilket gør regionen til den næstmindste i 2023 - målt på byggeprojekter. I Region Hovedstaden er det især den drastiske tilbagegang for erhvervsbyggeriet som stækker væksten i regionen, som vil ramme det laveste niveau i 5 år - kombineret med lavere forventninger til boligbyggeriet, har man opskriften på en region i retræte.
Afhængig af ens marked, kan det være vigtigt at holde øje med den nedadgående byggeaktivitet i landets to største regioner, da det kan have en stor indflydelse på din del af projektmarkedet.
3) Energisektoren sætter turbo på omstillingen
På et projektmarked, der ellers befinder sig på et lavere niveau end hvad vi har set de sidste 5 år (med undtagelse af 2020), er der stadig en lysende stjerne på det professionelle projektmarked - den grønne omstilling.
I 2023 vil hovedgruppen Energi og renovation nå helt nye højder med en forventet rekord på 11.7 mia. kr. i igangsatte projekter - en stigning på hele 93% fra 2022 til 2023. Dette understreger blot, at den grønne omstilling er kommet for at blive i byggebranchen. Udviklingen inden for den grønne omstilling fungerer også som et kraftigt vink med en vognstang om at holde øje med denne del af projektmarkedet, da potentialet inden for denne hovedgruppe fremadrettet også vil være stort.
4) En region skiller sig ud
Region Sjælland er i fokus og med god grund. Mens de 4 andre regioner halter efter, er der fuld fart over feltet i Region Sjælland, hvor der forventes en imponerende vækst på hele 46% i forhold til sidste år.
Der forventes at blive igangsat projekter for ca. 19 mia. kr. i år, hvilket udgør hele 20% af den samlede marked. Begge tal er rekord for regionen. Væksten bliver skubbet godt på vej af særligt store projekter inden for Energi og renovation og Anlæg med projekter for hhv. 3 mia. kr. og 5 mia. kr. Derudover er Region Sjælland også den eneste region, hvor der forventes vækst inden for bolig- og erhvervsbyggerier i forhold til 2022, hvilket er særdeles positivt i en tid, hvor alle andre regioner forventes at opleve nedgang inden for bolig- og erhvervsbyggeri. Dette er også med til at stadfæste den vækstkurve som regionen forventes at begive sig ud på i 2023 og dermed kalde sig den mest vækstende region i 2023.
5) Højt at flyve, dybt at falde
I 2022 var erhvervsbyggeriet på sit højeste med flere mega-projekter i milliardklassen - hvor der bl.a. var 10 projekter, der tilsammen bidrog med 11 mia. kr. Konsekvensen af fraværet af disse store projekter i 2023 er faldet prompte, og erhvervsbyggeriet forventes at falde med 43% i forhold til 2022, men være på niveau med årene 2018-2021. Så lad os ikke glemme, at 2022 var en outlier med et sammenfald af mange store projekter.
Også boligbyggeriet ser ind i en forventet nedgang på 10%, som skyldes flere faktorer. Den nuværende markedssituation med højere renter og byggeomkostninger har gjort, at mange private boligprojekter er blevet udskudt til 2024 og 2025. I denne situation er appetitten for at bygge blandt bygherrerne også blevet meget mindre. Men alt håb er ikke ude - hvis markedssituationen skulle ændre sig, kan det godt tænkes, at flere bygherrer igen vil få mod på at igangsætte projekter.
6) De private bygherrer spænder livremmen ind
Den seneste prognose viser, at en stor del af de private bygherrer har reageret på de stigende og uforudsigelige markedsvilkår og vælger at se tiden af, hvilket betyder, at rigtig mange projekter er blevet udskudt. Det betyder dog også, at det hurtigt kan vende, hvis markedsvilkårene bliver mere attraktive for de private bygherrer, men for nu spændes livremmen ind, hvilket bedst illustreres ved, at de private bygherrer forventes at igangsætte projekter for 15% mindre end i 2022 - svarende til godt 12 mia. kr.
De offentlige og almene byggerier er på nogenlunde samme lave niveau som sidste år, så det helt store udsving i nedgangen skal helt sikkert ses i lyset af, at de private bygherrer ser tiden an. Og her er den vigtigste takeaway: Du skal holde øje med, hvordan de private bygherrer opfører sig, for deres adfærd kan om noget virkelig sætte gang i dansk byggeri.
7) Anlægsarbejder rammer et højt niveau IGEN
Hovedgruppen Anlæg rammer igen i år et højt niveau, hvor der forventes at blive igangsat projekter for godt 18 mia. kr., hvilket er en lille stigning på 2% i forhold til 2022, men viser også, at det er en hovedgruppe, der har et rigtig højt bundniveau. At denne hovedgruppe klarer sig godt i år, hænger sammen med omstillingen af energisektoren, da udbygningen af den tilhørende infrastruktur falder ind under denne hovedgruppe. Den grønne omstilling spiller altså også en afgørende rolle for denne hovedgruppe, og koblingen mellem hovedgrupperne Energi og renovation og Anlæg er således også interessant at følge med i, da de også fremadrettet til gå hånd-i-hånd.
Vil du vide mere? Hent Trends For Byggebranchen Q1 2023 her >>