Året 2023 har været udfordrende for dansk byggeri. Forventningerne til året er blevet nedjusteret, og mange projekter udskydes. Overordnet set er aktiviteten faldet med 15 mia. kr. målt på igangsatte byggerier. Selvom dette fald også kan ses i aktiviteten af byggeprojekter i første halvdel af 2023, betyder ikke, at byggeriet har stået stille i denne periode.
Region Sjælland tager teten, mens Region Hovedstaden mister terræn
Sidste år blev Top 10 listen heftigt domineret af Region Hovedstaden som havde hele 7 projekter blandt de 10 største. I år må Region Hovedstaden nøjes med blot ét projekt, nemlig Lygten II. Region Sjælland har derimod sat sig i førersædet ved at være hjemsted for fem af de største projekter, der blev sat i gang i første halvår af 2023. Dette er en markant ændring i forhold til sidste år, hvor Region Sjælland kun havde ét projekt med i Top 10 listen. Det stemmer dog godt overens med årets første byggeprognose, som også påpegede, at Region Sjælland opretholder en høj byggeaktivitet i år. Årsagen hertil skyldes bl.a., at der er igangsat en række store byggerier inden for erhverv, energi og infrastruktur. Derudover fortsætter boligbyggeriet også på et højt niveau i Region Sjælland, hvilket adskiller sig fra de øvrige regioner, hvor der er tilbagegang.
Ser man på de 10 største projekter, der tog første spadestik i årets første halvår, er alle byggeprojekterne i milliardklassen at finde i top 3. Øverst på listen finder vi medicinalgiganten, Novo Nordisk, der udvider deres produktionsfaciliteter i Kalundborg til en estimeret værdi af 3 mia. kr. De sætter sig dermed solidt i spidsen med luft ned til andenpladsen. Det skal dog understreget, at der er en vis usikkerhed om omfanget af Novos projekt, da alle involverede parter er omfattet af fortrolighedserklæringer. DSBs nye vedligeholdelsesfaciliteter i Næstved kommer ind som nummer to. Projektet er en del af en større transformation, hvor DSB de kommende år vil skifte hele deres togflåde ud, så alle togene frem mod 2030 bliver eldrevne. Bassin 7 tager sig af tredjepladsen med opførelsen af et stort wellness-hotel på havnen i Aarhus, der kommer til at rumme 45.000 kvm og er tegnet BIG.
Milliardprojekterne efterfølges af et kæmpelager i Fredericia, opgraderingen af Østbanen og opførelsen af boliger - begge projekter i Køge. Listen fuldendes af Nature Energys biogasanlæg på 4.000 kvm, Lygten II i København NV, der omfatter familie- og ungdomsboliger samt erhvervsarealer, Norlys' nye domicil til 700 medarbejdere i Aalborg og endelig det eneste projekt i Odense, hvor Fyns Almennyttige Boligselskab og Thors Have omdanner et tidligere militærområde til et spændende og rekreativt boligområde.
Fremtiden i dansk byggeri bliver interessant at følge med i.
Vil Region Hovedstaden finde tilbage til fordums styrke? Kan Region Sjælland holde dampen oppe? Hvornår rykker Danmarks energihub i Syddanmark? Og hvad med Region Nord- og Midtjylland, der kun har ét projekt hver på Top 10 listen? Hvis du vil være et skridt foran og have fingeren på pulsen inden for det professionelle projektmarked, så er vores Projektdatabase det ultimative værktøj til at forstå, hvilken vej dansk byggeri udvikler sig. Fremtiden venter ikke på nogen, det gør den danske byggebranche heller ikke.