Det nyeste Julemærkehjem fra 2017, Liljeborg i Roskilde, bliver nu udvidet med et Julemærkefondens Hus. Huset skal være arbejdsplads for fondens ca. 30 medarbejdere, og danne rammen for den navnkundige fonds fremtidige udvikling i arbejdet med at hjælpe udsatte børn. Liljeborg står bag finansieringen af både Julemærkehjemmet Liljeborg fra 2017 og den kommende administrationsbygning til Julemærkefonden.
Billedkreditering: Cornelius Vöge Atelier for Arkitektur
Klassisk villa som forbillede
Julemærkefondens Hus skal opføres på hjørnet af Baldersvej og Frederiksborgvej i det nordlige Roskilde – et område der er præget af flere bevaringsværdige villaer. Områdets karakter førte arkitekterne i retning af den klassiske villa og værdierne fra Bedre Byggeskik.
Nyfortolkning af Bedre Byggeskik
Bevægelsen Bedre Byggeskik fra 1915 forsøgte at vække befolkningen og byggebranchen med det formål at skabe en almindelig interesse for vor fælles bygningskultur. I Bedre Byggeskik skulle husene være enkle, hjemlige, smukke med klassisk proportionering og gode håndværksmæssige detaljer - det er den klassiske murermestervilla. Julemærkefondens Hus er et bud på en nyfortolkning af disse idealer.
Villa på 1.100 m2
Villaens typologi er gennemgående i både bygningens indre og ydre. Husets ydre udformes med markerede gavle, facadefremspring, verandaer, havestuer og ’skorstene’, der nedskalerer bygningen så den indpasses i det omkringliggende miljø. Bygningen udgør samlet 1.100 m2 fordelt på tre etager og kælder. Arealet over terræn udgør 750 m2, og bryder således ikke med skalaen for de omkringliggende bygninger.
Villaen har ligeledes været inspirationskilde til den ’hjemlige’ indretning af bygningen. Et atrium udgør husets hall, der fordeler videre til stuerne (kontorlokalerne) og havestuerne (møderum), og til lokalerne i kælderplan anlægges sænkede gårdhaver.
Billedkreditering: Cornelius Vöge Atelier for Arkitektur
Naturmaterialer og moderne byggemetoder
Huset opføres gennemgående i naturmaterialer hvor materialets iboende karakter får lov at bære udtrykket. Materialesammensætningen kobler ligeledes bygningen til den historiske bygning, Haraldsborg, der huser en del af Julemærkehjemmet. Det udvendige udtryk præges af sækkeskurede, murede facader, røde tegltage og rødmalede trækonstruktioner. Bærende konstruktioner udføres i in-situ beton med bræddeforskalling, og etagedækkene udføres som hybridkonstruktioner i CLT og beton - inspirationen kommer fra Bedre Byggeskik, men teknikken er helt up-to-date. Det gælder også indretningen, hvor lette skillevægge apteret med birkefinér gør det nemt at ændre rumfordelingen, så bygningen kan tilpasses en organisation i løbende forandring, og med blik for at forlænge dens levetid, hvor også nye ejere med nye behov skal kunne imødekommes.
Holdet er sat
Cornelius Vöge Atelier for Arkitektur varetager som totalrådgiver den samlede rådgivning i samarbejde med ABC Rådgivende Ingeniører A/S og Landskabsarkitekterne Roskilde ApS. De indledende arbejder på pladsen er i gang, og der er netop indgået aftale med C.C. Brun Entreprise A/S, som skal udføre byggeriet i hovedentreprise.
Projektdetaljer
- Adresse: Frederiksborgvej 102, 4000 Roskilde
- Start: Juni 2022
- Slut: September 2023
- Stadie: Byggeplads etableret
- Bygningsart: Nybyggeri
- Areal: 1.100 kvadratmeter
- Budget: Ikke oplyst
Materialer
- Råhus: Beton (in-situ) i kombination med limtræ og CLT
- Facade: Tegl / Træ
- Tag: Tegl
- Vinduer: Træ/Alu
- Varmekilde: Fjernvarme
- Varme: Gulvvarme
- Gulv: Træ
- Loft: Akustikloft
Deltagere
- Bygherre: Liljeborg Aktieselskab
- Bruger: Julemærkefonden
- Totalrådgiver: Cornelius Vöge Atelier for Arkitektur
- Ingeniør: ABC Rådgivende Ingeniører A/S
- Arkitekt: Cornelius Vöge Atelier for Arkitektur
- Landskabsarkitekt: Landskabsarkitekterne Roskilde ApS
- Hovedentreprenør: C.C. Brun Entreprise A/S
- Funderingsentreprenør: (sekantpæle og bundplade) Hercules Fundering v/NCC A/S